Oddělení hematologie, biochemie a krevní transfúze Ústřední vojenské nemocnice v Praze

Napište nám

Leidenska mutace a tetovani

Dobry den chtela bych se zeptat jestli muzu mit tetovani, kdyz mam leidenskou mutaci, dekuji

07.02.2016, Barbora

Tetování a Leidenská mutace

Je zde pouze teoretické riziko, že v případě neodborného provedení zákroku a zanícení místa tetování, by mohlo dojít k žilní trombóze. Takže v zásadě můžete.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

darování krve

Dobrý den,
mohu darovat krev i když mám tetování?děkuju

06.02.2016, matěj rind

Darování krve a tetování

Pokud je tetování staršího data, darovat krev můžete. Darovat se nesmí 6 měsíců po provedení tetování.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Dárcovství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mohu darovat krev,když užívám hcg kapky na hubnutí přivezené z USA děkuji za odpověď Hotovcová

03.02.2016, Soňa

Darování krve a hcg kapky

Ano, můžete.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Warfarin a Panadol

Dobrý den, dočetla jsem se, že když berete Warfarin a potřebujete nějaký lék proti bolesti může se brát zároveň Panadol. A jak to bude při situaci, když vysadím Warfarin, mohu taktéž brát Panadol?

Děkuji za Vaši odpověď.

26.01.2016, Martina

Warfarin a Panadol

Panadol je lék, který dále nezhoršuje případné krvácení, které je ovlivněné užíváním Warfarinu. Užívat ho tedy můžete jak Warfarinem, tak bez Warfarinu.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Krevni skupina

Dobry den,
Chtela bych se zeptat jestli je mozne u Vas bez zadanky za pomoci oberu zjistit krevni skupinu. Potrebuji si ji zjistit pro dalsi pripadne vysetreni a nevim kde si o to pozadat. Samozrejme vse zaplatim. Dekuji za odpoved.

21.01.2016, Novosadova

Vyšetření krevní skupiny - samoplátce

Ano, je možné si nechat u nás provést odběr a vyšetření krevní skupiny jako samoplátce.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

test na neštovice

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli si můžu vyžádat vyšetření krve na případné protilátky na neštovice u dětské lékařky a jestli to hradi pojišťovny nebo to musí platit rodič. Dcera má 16 let a nejsem si jista, jestli v dětství je neprodelala -viditelné vyrážky neměla. Chtěla bych ji pro jistotu naočkovat, ale nevím, jestli to nebude zbytečné. Děkuji Ondrášová Libuše

18.01.2016, Libuše Ondrášová

Vyšetření a očkování proti neštovicím

Přepokládám, že se Vám jedná o plané neštovice. Vyšetření protilátek si můžete nechat provést, ale upozorňuji jeho výsledek nemusí být jednoznačný. O věci a možnosti očkování se ale v prvé řadě poraďte s ošetřujícím pediatrem dcery.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

XARELTO 20mg


Dobrý den,rok jsem brala lék xarelto20mg,dnes mi paní doktorka v nemocnici řekla,že dál už ho nemůže předepisovat,že je hrozně drahý a musela bych před komisi,kde musím uvést důvod proč tento lék potřebuji,že to bylo pouze na rok a předepsala mi jiný lék.Nevím,jak to přesně je a ani se mi tomu nechce věřit.Moc prosím o odpověd.Děkuji

14.01.2016, Lenka

Xarelto

Pojišťovny opravdu sledují dlouhodobé předepisování nákladných léků, jako je např. Xarelto, zejména praktickými lékaři. Dlouhodobé předepisování v odborné ambulanci (hematologické, kardiologické...) by ale neměl být problém, je-li lék indikovaný.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Krev

Dobrý den, Chtěla bych se jen zeptat můžu dávat krev nebo plazmu i jinde než jsem přihlašená?Děkují moc

12.01.2016, Eliška

Darování krve a plazmy

Principielně můžete, ale není to moc vhodné, Dárce by měl být sledován pokud možno na jednom pracovišti, navíc zacházení s odebranými krevními složka často závisí na opakovaných po sobě jdoucích výsledcích z odběru, které při střídání transfuzních stanic pak ani jedna nemá k dispozici.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Egypt

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho je možné darovat krev po dovolené v Egyptě? Platí 12 měsíců? Děkuji

11.01.2016, Monika Holubová

Darování krve po dovolené v Egyptě

Pokud jste se nepohybovala v malarické oblasti, např. v Deltě Nilu, stačí ochranná lhůta 1 měsíc po návratu z dovolené.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Godasal na začátku těhotenství

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Jsem v 9 týdnu těhotenství a byla mi zjištěna Leidenská mutace, PAI-1 4G/5G heteroz. Paní doktorka mi předepsala kvůli případné trombóze Godasal 100, jednu tabletu denně. Na příbalovém letáku je však napsáno, že se v 1 a 2 trimestru nesmí brát kvůli poškození plodu,tak jsem z toho taková nesvá. Předchozí těhu probíhala normálně, jen u posledního nám udělal problém omotaný pupečník a bohužel jsem o miminko v 9 měs. přišla. I když tohle nešlo ničím ovlivnit, paní doktorka mě poslala na hematologii, abychom vyloučili všechno pro případ dalšího těhu. Mám strach to brát a zároveň nebrat. Neuškodí miminku této lék? Říkám si, snad ví, co dělají. Děkuji moc za odpověď.

10.01.2016, Terka

Leidenská mutace a těhotenství

Anopyrin není v průběhu těhotenství opravdu vhodný. V případě trombofilních stavů, jako je Leidenská mutace, se antikoagulace provádí tzv. nízkomolekulárními hepariny, např. Clexanem, kterou by ale měl indikovat hematolog.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Wobenzym

Dobrý den, byla mi zjištěna leidenská mutace a syndrom lepivých destiček. Užívám jednu tabletku Anopyrinu denně. Nyní bych chtěla vyzkoušet Wobenzym na jiné zdravotní potíže. Mohu ho užívat prosím?

04.01.2016, Markéta

Wobenzym

Wobenzym můžete v daném případě bez obav užívat.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Antigen kell pizitivny

Dobry den, som v 18.tt
moj rh faktor je negativny, manzelov pozitivny... O danej problematike som informovana, ale zaujimalo by ma aky vyznam pre zdravie dietatka moze mat antigen kell pozitivny, resp. ci nieco ovplyvnuje. Dakujem za odpoved.

03.01.2016, Jana

Kell

Kell antigen na proti němu vytvořené protilátky se mohou chovat shodně a podle stejných pravidel, jako antigen D (tj Rh faktor).

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Trombofilie

Dobrý deň, mala by som otázku ,môžem darovať plazmu keď mi prednedávno zistili trombofíliu ? Predom Ďakujem za odpoveď

02.01.2016, Júlia Mucová

Trombofile a darování plazmy

Pokud se jedná o klinicky významný typ trombofilie, např. mutace F V Leiden nebo mutace F II Prothrombin, tak nejste vhodný dárce na přístrojové odběry.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Chlorella a FV Leiden

Dobry denn,

mam diagnostikovanou FV Leiden + MTHFR mutace (obe heterozygot). Jiz 2 roky chodim kazdorocne na koagulacni testy a test hladiny homocysteinu. Trombozu jsem neprodelal a neberu zadne anti-koagulacni leky jelikoz vysetreni byly v norme.

Je mi 30 let a mam sedave zamestnani, aktualne zvazuji uzivani Chlorelly, od ktere je ale pri Trombofilii odrazovano z duvodu obsahu vitaminu K jelikoz snizuje ucinek warfarinu.

Protoze warfarin neuzivam, chci se zeptat, zda-li zvyseny prisun vitaminu K prostrednictvim teto sladkovodni rasy muze nejak ohrozit muj stav, ktery zatim nevyzaduje anti-koagulacni medikaci? Jiz jsem ji uzival asi pred 4mi lety, nicmene v te dobe jsem jeste nebyl diagnostikovan. Zadne potize v tomto obdobi nemel.

Dekuji

14.12.2015, Jaroslav

Chlorella a vit K a trombofilie

Zvýšený přísun vitaminu K je nevhodný pouze při léčbě Warfarinem, protože snižuje účinek léku. Pouhý vit.K riziko vzniku žilní trombózy nezvyšuje.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Protilátky anti Le (b) a dárcovství

Dobrý den, tyto protilátky mám již mnoho let, ještě před těhotenstvími (kdy se vždy znovu potvrdily) a vím, že nemohu darovat krev. Nesmím darovat ani kostní dřeň?

11.12.2015, Monica

Protilátky anti-Le

V daném případě nejste bohužel vhodná ani jako dárce kostní dřeně.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

darování krev - tenké žíly

Dobrý den, chci se zeptat, chtěla jsem začít darovat krev, ale bohužel mám tenké žíly. Dá se s tím něco udělat, abych byla v hodný dárce? Ráda bych pomohla. děkuji

08.12.2015, eva

Tenké žíly.

Bohužel někteří lidé jsou, právě z důvodu nevyhovujících žil, nevhodní jako dárci krve. Ale - byla jste na transfuzní stanici se poradit, zda skutečně jsou Vaše žíly tak tenké?

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

leidenská mutace a miniinterupce

Dobrý den, mám diagnostikovanou heterozygotní formu Leidenské mutace, ale nikdy jsem žádné problémy neměla a léky jsem brala jen preventivně v období kolem porodu. Momentálně jsem v 5tt a uvažuji o miniinterupci. Je pro mě vhodná? Ať už se jedná o medikamentózní či klasickou operační metodu? Děkuji za odpověď

08.12.2015, Katka

Mutace F V Leiden a miniiterrupce

Věc je potřeba probrat s ošetřujícím hematologem, větší riziko ale v miniinterrupci v daném případě nevidím.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Pradaxa

Lék na ředění krve. Četl jsem, že jeho výzkum nebyl dost důkladný a může vyvolat samovolné krvácení. Dá se nahradit něčím levnějším a méně nebezpečným kromě návratu k Warfarinu.
Děkuji.

07.12.2015, Kurt Müller

Pradaxa

Prakticky každý lék může mít nežádoucí účinky. Variant antikoagulační terapie je několik, ty je ale potřeba probrat s ošetřujícím lékařem, který lék ordinoval.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Nález v ELFO

Dobrý den,
jsem po tromboflebitidě DK která byla bez příčiny. Byly mi dělané genetické testy které bylyv pořádku. Jelikož mám stále zvýšené trombocyty byla jsem kontrole. Přišli mi výsledky ve kterých mám nález v ELFO: V oblasti gama-globulinu nalezen atypický gradient s kvantitou paraproteinu 2,07 g/l. S_ELFO: Txt+HisNormální nález v elfu bílkovin.Co to v mém případě znamená?
Děkuji za odpověď.

06.12.2015, Jana

ELFO

Pokud Vám vyšetření ordinoval praktický lékař, je potřeba výsledek zkonzultovat a upřesnit v odborné hematologické ambulanci. Nemusí se jednat o nic závažného, ale je potřeba vyloučit tvorbu tzv.patologického paraproteinu. S tromboflebitidou tento nález nesouvisí.

Dr.M.Bohoněk, 07.02.2016

Vysoké D-dimery + sedimentace

Dobrý den, mám extrémně vysoké D-dimery/20000/ a vysokou sedimentaci 80-90, a byli mi zjištěny plicní chlamydie, v březnu 2015 jsem podstoupila artroskopii kolene /menisku/, v květnu AGCT pro příznaky PE/nebyla zjištěna/ cévní + revmatologické + echo srdce + ortopedie + CT břicha vše negativní,pouze hrozné bolesti kolen-kloubů/bodánní, štípání ,pálení, občas bolesti kloubů na rukou, hlavně při změně počasí. Zatím mě nikdo neléčí i když docházím na kontroly na hematologii, můžou být tak vysoké D-dimery z infekce z plicních chlamydií a měla bych brát nějaké injekce na ředění krve?

25.11.2015, Dagmar

D-dimery

D-dimery se mohou být tzv.reaktivně zvýšené při zánětu nebo infekci, tj. chovají se jako "zánětlivý marker", podobně jako např. sedimentace. Tak vysoké zvýšení není sice úplně obvyklé, ale teoreticky je možné. Podrobné informace by Vám ale měl sdělit zejména ošetřující hematolog, který má všechny potřebné informace o Vašem zdravotním stavu, včetně všech dalších provedených laboratorních vyšetření.

Dr.M.Bohoněk, 02.12.2015

Warfarin


Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak dlouho po ukončení užívání warfarinu doznívá jeho účinek.U lékaře my to nebylo řečeno.
Děkuji

25.11.2015, Jana

Účinek Warfarinu

Je to dosti individuální a záleží též na dávce. Rozmezí je cca 2-5 dní.

Dr.M.Bohoněk, 25.11.2015

Trombofilie

Dobrý den, chci se zeptat zda můžu darovat krev či plazmu ikdyz jsem nositelkou trombofilní mutace FV- leiden v heterozygotni konstituci. Předem děkuji za odpověď.

23.11.2015, Nikol

Darování krve a jejích složek při trombofilní mutaci

Dárcem plné krve být můžete, nedoporčuje se darovat krevní složky přístrojovým odběrem, tj. dárcovat plazmu a krevní destičky v daném případě nelze.

Dr.M.Bohoněk, 25.11.2015

Xarelto obmedzenie niektorých potravin

Lekár mi predpísal liek Xarelto, možem príjimať potravu, ako je listová zelenina - šaláty, teda potraviny, zeleninu, ktoré obsahujú vitamin K, poprípade Biomin K2 + vit. D, majú tieto prípravky vplyv na účinok xarelta. Ďakujem pekne.

23.11.2015, Mária Vizváryová

Xarelto a vitamin K

Ano můžete. Potraviny se zvýšeným obsahem vitaminu K nejsou vhodné při užívání léku Warfarin, který ale působí na jiném základě než Xarelo a ostatní tzv. nová perorální antikoatulancia.

Dr.M.Bohoněk, 25.11.2015

Odběr krve na warfarin

Není mi stále jasné, zda odběry krve na Warfarin se mají provádět na lačno, nebo na tom nezáleží.Děkuji

20.11.2015, Marta Vacková

Kontrola warfarinizace

V daném případě odběry na lačno být nemusí.

Dr.M.Bohoněk, 22.11.2015

Darce krve na OHKT UVN

Dobry den,
jsem vicenasobny a dlouholety darce krve a jejich slozek na OHKT UVN. Vcerejsiho dne jsem se jako obvykle dostavil do UVN se zamerem opet darovat krev. Bohuzel pri prichodu na tranzfuzni stanici jsem se z cedule na dverich dozvedel, ze darci s mou krevni skupinou nebudou prijati. Rozumim duvodu, proc nektere krevni skupiny nejsou aktualne potrebne. Cemu vsak nerozumim je, proc OHKT UVN neni schopne nejakym zpusobem, napr. prostrednictvim techto www stranek ( jen pro upresneni - posledni aktualita pridana pred v roce 2013 + zadna informace o omezeni v prehledu odberu na UVN Praha ), tuto skutecnost oznamit darcum a usetrit jim tak naprosto zbytecnou cestu do UVN. Nevim, jak jsou na tom s pracovni vytizenosti v UVN, nicmene vetsina pracujicich lidi nema na zbytecne cestovani do UVN casu nazbyt, obzvlaste v tomto rocnim obdobi.
S litosti Vam oznamuji, ze tato navsteva na OHKT UVN byla navstevou posledni. Prechazim na jinou tranzfuzni stanici, kde jsou schopni s darci komunikovat lepe a efektivneji a kde si darcu pravdepodobne i vice vazi.
LK

19.11.2015, Lukas

Darování krve a omezení

Za vzniklé komplikace se omlouváme, ale na těchto webových stránkách, stejně jako na stránkách www.uvn.cz, informace o dočasném omezení, např. případě nadbytku určité krevní skupiny, vždy najdete. Jsou tam i nyní, hned na úvodní stránce.

Dr.M.Bohoněk, 22.11.2015

Darování kostní dřeně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu být dárcem kostní dřeně, když mám trombofilii, leidenská mutace heterozygot. Děkuji za odpověď

19.11.2015, Lucia

Dárce kostní dřeně a trombofilie

V daném případě nejste vhodný dárce, protože by se Vaše vrozená porucha transplantací přenesla na příjemce.

Dr.M.Bohoněk, 22.11.2015

Xarelto

Dobrý večer, prosím Vás o Váš názor. Jsem po HŽT (5x) a 1 plicní embolii , doživotně mám indikované xarelto, které beru 3 roky a je pro mě vyhovující jak hodnotami tak velmi dobrou snášenlivostí. Při poslední HŽT, kdy jsem si píchala nízkomolekulární heparin ať to byl clexan, zibor či fragmin se mi udělaly po těle modřiny, z nichž se mi jedna na břiše musela chirurgicky řešit.V trombocentru nezjištěna žádná mutace, vše ok. Nyní ze zdravotních důvodů (velký nález na bederní páteři)mi byl ortopedy a neurology doporučen chir.zákrok plastika břicha kvůli velké zátěži převisu, což už cvičením nesundám.Můj hematolog doporučil vysazení xarelta 1 den před operací a nasazení podle krvácení max. do 12h po operaci. Přesto mě operaci odmítly, že nejsem hematologicky připravena. Je prosím nějaké jiné řešení, abych si nemusela píchat nízkomol.heparin 7 dní dopředu? Nelze třeba heparin nitrožilně, bojím se modřin, mám již další termín,ale hematolog nedovolí píchat nízkomol.heparin kvůli modřinám.Jsem z toho zoufala, termíny jsou dlouhé a je to stále stejný problém. Děkuji velice. S díky Anna

18.11.2015, Anna

Antikoagulační léčba a chir.výkon

Doporučení hematologa odpovídá běžné praxi, ale protože neznám všechny detaily, nemohu se blíže vyjádřit. Na konkrétním postupu se musí dohodnout Váš ošetřující hematolog s pracovištěm, které bude výkon provádět.

Dr.M.Bohoněk, 22.11.2015

darovani

Dobry den cci se optat mohu darovat destičky nebo plazmu kdyz mam nemstruaci? Pokud ne muzu vedet proc? Dekuji

14.11.2015, Lenka

Darování v průběhu menstruace

Odběry krve a jejích složek je vhodnější si naplánovat mimo dobu menzes, protože není dobré dále zvyšovat momentální krevní ztrátu a zbytečně tak oslabovat organismus.

Dr.M.Bohoněk, 16.11.2015

Dárcovství

Dobrý den, kdy mohu, jako prvodárce přijít darovat krev? Musím se objednat? Děkuji.

13.11.2015, Pavel

Prvodárce

Jako prvodárce se nemusíte objednávat a dostavit se můžete kdykoli v odběrové dny a hodiny (viz v horní liště Pro dárce - Kdy a kde lze darovat)

Dr.M.Bohoněk, 16.11.2015

Trobmofilní stav a těhotenství

Dobrý večer, pane doktore. V r. 2013 mi bylo provedeno genetické vyšetření s těmito výsledky: FV Leiden pozit heterozygot, FII protrombin pozit heterozygot, mutace MTHFR 677 pozit heterozygot, mutace MTHFR 1298 negativ, PAI 4G/4G. Jsem bez obtíží, pravidelně sledována na hematologii nejsem, léky neužívám. Dostavit se ke kontrole mám až v době, kdy otěhotním. A s tím souvisí i můj dotaz, jaká je pravděpodobnost donošení zdravého dítěte? Začínáme uvažovat o založení rodiny, ale po přečtení mnoha článků a diskuzí se toho začínám celkem obávat. O mutacích mám něco nastudováno, co však ovlivňuje PAI 4G/4G? Je mi 27 let, jsem nekuřák, žádnou vážnější chorobu jsem nikdy neprodělala, pouze trvale užívám Letrox 50 na lehkou hypofunkci ŠŽ. Velice Vám děkuji za váš čas a odpověď.

13.11.2015, Tereza

Tromobilní stav a těhotenství

Pravděpodobnost úspěšného donošení zdravého dítěte je vysoká, samotný výskyt trombofilních mutací nemusí těhotenství vůbec ohrozit. V průběhu těhotenství budete sledována na hematologii a případně zajištěna tzv. antikoagulační léčbou, takže se nemusíte obávat.

Dr.M.Bohoněk, 16.11.2015

Nutnost užívání Clexane

Dobrý večer, je mi 31 let. Již od 3.11.2015 mám zlomeninu zánátrní kůstky - 5. metatarsu. Každých 14.dní mi na traumatologii (pokaždé jiný lékař dle pořadového lístku) dělal kontrolu dle nového RTG. Vždy říkali v pořádku..., noha srůstá. Jenže po 2 měsících mi řekl 1 z hlavních chirurgů a můj ortoped, že tam není ani menší náznak hojení, že to vypadá jako první den při úrazu. Navštěvovala jsem magnety a dnes nový RTG, ale čas na kontrolu má lékař skoro za měsíc.
Problém je, že si aplikuji každý den již od 3. srpna dle pokynů lékařů Clexane injekčně. Po aplikování mi začal žaludeční reflux, po gastroskopii diagn. - problém s kardií (jícen).Padají mi šíleně vlasy, mám i lysiny ve vlasech a na těle se mi občas dělají divné svědivé červené pupínky, někdy tak hodinu po aplikaci Clexanu mám problémy s polykáním a pocity divně nafouklého krku. Všichni lékaři z chirurgie, protože mám ortézu, mi řekly, že je nutné pořád aplikovat Clexane, že mi jinak hrozí tromboza a jasný infarkt. Ostatní lékaři mi řekli, že to je velmi chemický lék, ale že mi k tomu nic radit nemohou pro jejich dobro.
Ortézu nosím hlavně na noc, přes den jsem tak 5 hodin bez ní a snažím i různě cvičit kvůli problémům se zády a páteří. Dělám občas i lehké cviky s nohami, ale jen jemně, na zlomenou nohu dávám pozor a nikdy na ni nesmím došlápnout. Ze začátku při chůzi nebo spíše nadzvedávání se na berlích jsem vždy po pár metrech začala cítít tlak v hlavě, na hrudi a přestala cítít končetiny, nemohla jsem si vzpomenout na základní slova, byla zmatená a spadla. Nyní je to lepší. Nikdo z lékařů to neléčil, nakonec mi můj kardiolog řekl, že to bylo z mé malé kondice a slabosti horní časti těla a velmitěžkého pohybu pro tělo.
Vážím 50 kg, měřím 170cm, přes den mívám normální tlak, ale v noci mívám pořád nízký někdy i 75/40. Ale kardiolog to neřeší, říká, že mám spíše na EKG prováděných minulé roky kosmetické vady, které mi mohou dělat nepříjemné pocity na hrudi, což jsem v minulých letech často mívala např. při lehu na boku a poté pohybu a občas i tachykardii. Chci se zeptat jestli je nutné aplikovat si každý den Clexane? Může mi to hodně škodit, když to budu aplikovat ještě další 3 měsíce (další doba léčení fraktury)? Takže dohromady 6 měsíců.
Beru léky Lyrica 75(1 -0 -1) kvůli slabší psychogenně vyvolávané epilepsie, Itoprid a Emanera(1 -0 -1)a večer před spaním Trittico 50 mg kvůli občasné nespavosti, kterou trpím od dětství.
Velice Vám budu vděčna za nejbližší odpověď
Děkuji

12.11.2015, Luisa

Antikoagulační léčba

Při úrazu a znehybnění dolní končetiny, např. sádrovou dlahou, se v určitých situací předepisuje dlouhodobá antikoagulační léčba, z nichž pro dané případy jsou nejvhodnější tzv. nízkomolekulární hepariny, jako je např. Clexane. Tyto léky není obvykle problém užívat dlouhodobě, např. i mnoho měsíců. Přes dlouhý popis Vašich obtíží se ale takto na dálku nemohu blíže k nutnosti dalšího podávání Clexane ve Vašem případě vyjádřit, to je otázka na ošetřujícího lékaře, který zná detaily Vašeho zdravotního stavu.

Dr.M.Bohoněk, 16.11.2015

Xalerto

Hezký večer, v roce 2006 jsem prodělala před operací páteře plicní embolii. Rok jsem užívala Warfarin, který mi byl vysazen. V roce 2011 jsem prodělala opět plicní embolii a fexotrombozu levé končetiny. Mám málo závažnou genetickou poruchu krve, mám být doživotně na ředění krve.U warfarinu je nízké ředění 5 z 10 a na fraxiparin mám alergii. Trpím fibrilací síní a kardiolog mi předepsal Xalerto 20mg. Po roce mi i na odvolání pojištovna VZP
úhradu zamítla. Co bude dál? Děkuji Milena

07.11.2015, Milena

Xarelto

V daném případě je dlouhodobá, pravděpodobně trvalá, indikace antikoagulační léčby nutná. Pokud z jakéhokoli důvodu nevyhovuje Warfarin, pak s úhradou Xarelto by neměl být problém a postup VZP není v pořádku. Věc by měl ale napravit a Xarelto Vám zajistit ošetřující kardiolog.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

TAD600

Dobrý den,
užívám warfarin 5let kvůli náhradě aortální chlopně a ktomu mám
steatosu jater může přípravek TAD 600 glutatione uškodit? Nebo kontraindikovat z warfarinem?
Děkuji za odpověď

07.11.2015, Martin

Glutation a Warfarin

Můžete užívat současně.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

Kostní dřeň a THC

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat,jestli je možné darovat kostní dřeň pokud je člověk občasným uživatelem marihuany.Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

05.11.2015, Stanislav

Kostní dřeň a THC

Pokud nejste drogově závislý, možné to je.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

Trombofilie

Dobrý den. V r. 2009 jsem měla plicní embolii, byly mi dělány gen. testy. Mám FV Leiden heterozygot, mutaci MTHFR C667T heterozygot a PAI 4G/4G mutovaný homozygot. Kvůli roztroušené skleroze a revmatoidní artritidě užívám dlouhodobě kortikoidy a methotrexát. Občas pulsy Solu-medrolu, kdy si po dobu aplikace píchám Fraxiparin. Další embolii ani trombozu jsem neměla. Myslíte si, že je třeba docházet do hematologické poradny? A můj PL chce, abych trvale užívala Warfarin, mně to přijde další zbytečné zatěžování chemií. Prosím, můžete mi sdělit Váš názor? Moc děkuji.

05.11.2015, Jitka

Trombofilie

Určitě je v daném případě vhodné pravidelné sledování a kontroly (min. 1 x za tok) v hematologické ambulanci. Tam je možné též najít odpověď na otázku, zda je či není vhodné pokračovat v antikoagulační léčbě Warfarinem.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

opakovaná trombóza

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu. V prosinci 2014 jsem byla na operaci křečových žil obě nohy klasickou metodou. Od té doby mám silnější pravou nohu a lýtko bolí. Na ultrazvuku se nikdy nic neukázalo, až v červenci 2015 byla zjištěna v silnější noze trombóza. Brala jsem 2,5 měsíce Xarelto, kontrolní ultrazvuk v pořádku. O vysazení Xarelta cca po třech týdnech mám opět ve stejném místě trombózu. Opět beru Xarelto, nyní už pouze jednou denně ráno. Budu ho brát 3 měsíce. Noha bolí víc než při první trombóze a mám ji z části červenou. Prosím Vás jak je možné, že se trombóza vrátila téměř hned po přeléčení? Mám obavu, že se může opět vrátit. Hrozí embólie? Mohu chodit, jezdit na kole a neomezovat se v pohybu? Co brát dále na ředění krve po Xareltu? Brala jsem 5 dní Godasal, po něm jsem měla bolesti žaludku, lékař řekl vysadit. Na to jsem dostala trombózu zpět. Mám astma, jaké léky pak brát na dlouhodobé ředění krve, aby nepůsobily špatně na žaludek a astma. Co dělat, aby se trombóza nevracela. Je mi 44 let a nikdy jsem s tím problémy neměla. Mohu mít další potíže, např. bércový vřed? Jaká podrobnější vyšetření existují na bolavé silnější lýtko, co když to není jen trombóza, když mám lýtko silnější již od operace. Děkuji Vám za ochotu a Váš čas. Hana

25.10.2015, Hana

Opakovaná tromboza

Ano, recidiva trombozy je možná i v krátké době a v takovém případě stav obvykle vyžaduje dlouhodobou antikoagulační léčbu, tj. např. nasazené Xarelto několik měsíců až let (obvykle 1 rok). Rozumná pohybová aktivita není na škodu, právě na opak. Podrobnější vyšetření žilního systému provádějí cévní specialisté ultrazvukem.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

Únava

Dobrý den, jsem aktivní sportovkyně a neustále řeším problémy s únavou. Moje sportovní výkony klesly tak hluboko až mě obvodní lékař poslal na rozbor krve(11/2013). Hodnota Fe byla 2,6 mikromol/l. Doktor mi naordinoval 3 x denně sorbifer durules.
5/2015 jsem si jako samoplátce nechala udělat odběry - Fe 21,0 a ferritin 17 mikrogram/l. V červnu injekce B12 na zvýšení hodnot ferritinu. Další odběr 10/2015 Fe 13,9 a ferritin 25.
Sorbifer jím jeden týden v měsíci. Neustále se cítím unavená.
Proč mám tak velké výkyvy v hodnotách Fe, proč je firritin na spodních hranicích. Je to důvod únavy? Poradte mi, prosím jak to mám rešit. Mám se objednat na hematologii.
Děkuji a s pozdravem Alena

23.10.2015, Alena Kalousová

Únava

Samotná hodnoty Fe v séru není důležitý parametr. Důležitější je hodnota zásobního železa, tj. Feritinu, dále tzv. celková vazebná kapacita železa a též hodnoty krevního obrazu. Vámi udané hodnoty svědčí o pravděpodobné potřebě dlouhodobého a pravidelného příjmu železa, nicméně informace je to velmi kusá ale takto na dálku a bez bližších znalostí o zdravotním stavu pacienta se nelze více vyjádřit. Věc je potřeba probrat s ošetřujícím lékařem, případně si vyžádat vyšetření u hematologa.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

PLAZMA PRO DÍTĚ

DOBRÝ DEN, MŮJ 7LETÝ VNUK DOSTAL 2X INJ. LISKOU PLAZMU V PŘÍPRAVKU SOBCUVIA. TENTO PŘÍPRAVEK MU MÁ BÝT APLIKOVÁN JEŠTĚ NĚKOLIKRÁT A JÁ, POTÉ CO JSEM SI PŘEČETLA DISKUSE O DÁRCÍCH S RŮZNOU ZDRAV.I SOCIÁLNÍ MINULOSTÍ,NEJSEM TAK ÚPLNĚ PŘESVĚDČENA O TOM, ŽE DĚLÁME PRO VNUKA TO NEJLEPŠÍ. TÍM SAMOZŘEJMĚ NENARÁŽÍM NA POSTUPY ODBĚR. PRACOVIŠŤ- TY DĚLAJÍ VELMI ZÁSLUŽNOU PRÁCI, ALE SPÍŠE NA NEZODPOVĚDNOST A FIKT. INFORMACE NĚKTERÝCH NEZODPOVĚDNÝCH DÁRCŮ, KTEŘÍ UDĚLAJÍ PRO PENÍZE COKOLI. těch je doufám minimum. PŘESTO A PRÁVĚ PROTO BYCH RÁDA VĚDĚLA, ZDA MŮŽEME MY, JAKO RODINA,DAROVAT VNUKOVI PLAZMU ,PŘÍPADNĚ JAKOU FORMOU? KDO JE VHODNĚJŠÍ-MATKA 35L,EUTHYROX,OTEC 41L ZDRÁV, ČI JÁ-BABKA 56L.? DĚKUJI VÁM ZA ODPOVĚĎ.

16.10.2015, ina

Subcuvia

Není potřeba se obávat žádného rizika, léky vyráběné z lidské plazmy průmyslovým zpracováním jsou bezpečně ošetřené a bez rizika. Směrované dárcovství plazmy pro tyto účely není možné.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

protilátky anti K

Dobrý den,byly mi v krvi zjištěny protilátky anti K-po podání transfuze v roce 2003,stalo by se něco,kdybych v budoucnu dostala krev opět toho,který má v krvi antigen K? Děkuji Stilerová

13.10.2015, Daniela

Protilátky anti-K

Záleží na síle (titru) protilátek, která po čase slábne a protilátky mohou časem i vymizet.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

Trombofilie a darování kostní dřeně

Dobrý den, můžu darovat kostní dřeň, jestliže mám trombofilii (hetero) a před rokem jsem se léčila s trombózou.

12.10.2015, Kristýna

Trombofilie a darování dřeně.

Musíte upřesnit, o jaký typ trombofilie se jedná.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

norethisteron a plicní embolie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.V lednu 2015 jsem prodělala plicní embolii po artroskopii kolene. Brala jsem Warfarin 5 mg. a po té Xarelto 20 mg. Před 14 dny jsem byla na kyretáži pro silné krvácení. Nyní mi můj gynekolog naordinoval Norethisteron na urovnání menzes. Mohu ho brát,když jsem po PE? Děkuji

05.10.2015, Brůžová Miroslava

Norethisteron po plicní embolii

V daném případě doporučuji konzultaci a vyšetření u hematologa, který Vám doporučí vhodný postup.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

co to znamená?

Prosím o rychlejší odpověd co znamená u krevního.obrazu poznámka -anicytoza trombocytů jak se léčí zda hrozí nějaké onemocnení atd.děkuji Matějková

02.10.2015, Jaroslava

Anisocytosa trombocytů

Anisocytosa je nestejnověrná velikost a tvar. Nejedná se ale o klinicky významný nález, pokud se k ní nepojí jiné poruchy počtu či funkce trombocytů.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

Hypothyreóza a darování kostní dřeně

Dobrý den,
ráda bych se zapsala do registru dárců kostní dřeně. Trpím autoimunitní hypothyreózou a sennou rýmou. Pravidelně užívám Euthyrox a v sezónně Jovesto. Je i přesto možné, abych byla v registru zapsaná?

Velmi děkuji za odpověď.

30.09.2015, Jitka

Vstup do regisrtu dárců dřeně

Ano, můžete do registru vstoupit.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

zamlklé těhotenství

Dobrý den , chtěla bych se zeptat ,je mi 28 let a už dvakrá jsem měla po sobě zamlklé těhotenství v 8 týdnu,děti žádné ještě nemám,genetika je v pořádku,ale jsem homozygot faktoru XIII a heterozygot MTHFR C677T,MTHFR A1298C a PAI-1 ,ale nikdo mě nedokázal vysvětlit ,jestli to je problém mích zamlklých těhotenství a jestli bych měla podstoupit nějakou léčbu , uběhlo od potratů půl roku a chci se zase začít snažit ,ale mám strach díky

28.09.2015, Eva

Zamlklé těhotenství

Udané výsledky laboratorních vyšetření nepředstavují klinicky významné nálezy s problémem zamlklých těhotenství nemají velmi pravděpodobně nic společného.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

Xalerto versus mechanická protéza aort.chlopně

Dobrý den.
Jsem 4 roky po operaci aortální chlopně, nyní mám mechanickou náhradu ATS No.25 a náhradu výdutě asc.aorty. Užívám lék Warfarin 5mg, ale celou dobu mám problémy s udržením doporučené hodnoty Quiku mezi 2-3, měl jsem i 1,1 ale i 6,6. Od známého, který měl podobné problémy, vím, že po změně léku na Xalerto mu tyto problémy s hustotou krve přestaly. Mohl by mi odborný lékař tento lék předepsat?
Děkuji za odpověď. Antonín Sch.

27.09.2015, Antonín Sch.

Xarelto

Ano, domluvte se s Vaším ošetřujícím kardiologem.

Dr.M.Bohoněk, 11.11.2015

xarelto a třezalka

Dobrý den,prosím o informaci,zda můžu při užívání xarelta mazat koleno třezalkovým olejem.Provádím to pár dnů,koleno přestalo bolet, ale začínám slabě menstr.krvácet./55let/
Děkuji za odpověď.

06.09.2015, Marie

Xarelto a třezalka

Zevní mazání při současném užívání Xarelto nevadí.

Dr.M.Bohoněk, 06.09.2015

syfilis

Dobry den, chci se zeptat,je mozne mit v tele protilatky proti syfylis a nemit tu nemoc,doktor mi tvrdi ze syfilis nemam ze se mu telo ubranilo,ale musim se jit prelecit,jsem na zacatku 14tt tehotenstvi,jaky bude mit vliv penicilin na miminko?jsem z toho spatna vubec to nechapu,predem dekuju Marketa.K.

03.09.2015, Markéta

Syfilis a protilátky

Přítomnost protilátek proti původci infekční choroby ještě neznamená být postižen vlastním onemocněním. Nicméně na Váš konkrétní dotaz bez znalosti podrobností nemohu takto na dálku odpovědět. Otázkou diagnostiky a léčby syfilis se zabývají specializovaná venerologická oddělení, případně se věc konzultuje s Národní referenční laboratoří pro syfilis při Státním zdravotním ústavu v Praze.

Dr.M.Bohoněk, 06.09.2015

trombofilie a trhani moudraku.

Dobrý den, prosím Vás, mám heterozygotni mutaci , leidem mthfr c6775 a mám jít na trhání moudráků. Neléčím se stím, ale během těhotenství jsem si pichala fraxiparin Až do šestinedělí. Byla jsem poučena, že ředit se nemusím, jen kdyby jsem jela dlouhe cesty, operace, těhotenství a trhání zubů. Dnes jsem šla na hematologii stím, jestli se mám strachovat a ředit a bylo mi řečeno, že není třeba. Pak to tedy nechápu. A Prosím o odpověď, jestli je to tedy tak v pořádku a nemusím se obávat třeba trombózy, embolie atd. Děkuji moc

01.09.2015, Dana

Trombofilie a extrakce zubů

Samotný popisovaný trombofilní stav, pokud nejsou jiné zdravotní komplikace a neprobíhá právě antikoagulační léčba ("ředění") zpravidla nepředstavuje klinicky významné riziko při extrakci zubů.

Dr.M.Bohoněk, 01.09.2015

Xarelto

Dobrý den,
Užívám Xarelto. Doporučte mi prosím nějaký přípravek na zmírnění menstruačního krvácení. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

24.08.2015, Jana

Xarelto a menstruace

Takto na dálku Vám neporadím, navíc jednoduché řešení nějakého přípravku není. Doporučuji se obrátit na ošetřujícího lékaře, který Vám Xarelto předepsal a zná Váš zdravotní stav, případně na specialistu hematologa.

Dr.M.Bohoněk, 30.08.2015

Tromboza a ivf

Dobry den, mam pristi měsíc absolvovat embryotransfer. Byla mi proto tento měsíc v rámci léčebného protokolu nasazena HA. V patek se mi projevila tromboza a picham si Fraxiparin Forte. Rada bych jeste pred tehotenstvim vyloučila nebo potvrdila Leidenskou mutaci. Lze testovat i pri používáni Fraxiparinu? Dekuji.

23.08.2015, Jana S.

Genetické vyšetření

Ano, genetické vyšetření na trombofilní mutace je možné i při léčbě Fraxiparinem.

Dr.M.Bohoněk, 23.08.2015